Αρθρογραφία

6 λόγοι για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα

1. Ενισχύονται οι νοητικές ικανότητες του εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσίευσε η αρθρογράφος και καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Anne Merritt στην εφημερίδα The Telegraph, η εκμάθηση μίας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών επιδράει πολύ θετικά στην υγεία του εγκεφάλου παρέχοντας στους ομιλητές ποικίλα οφέλη, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

  • Οι ομιλητές γίνονται πιο έξυπνοι.
  • Ενισχύεται η μνήμη τους.
  • Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικών νόσων όπως είναι το Alzheimer και η άνοια.
  • Ενισχύεται η νοητική αντίληψη και η παρατηρητικότητα του ομιλητή.
  • Βελτιώνεται η ικανότητα των ομιλητών να παίρνουν αποφάσεις γρηγορότερα.
  • Βελτιώνεται η ακαδημαϊκή επίδοση όσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά μαθήματα.

 

2. Ο ομιλητής αποκτάει περισσότερη αυτοπεποίθηση

Η ικανότητα ομιλίας πολλών γλωσσών δίνει άλλον “αέρα” στους ανθρώπους, καθώς νιώθουν οτι μπορούν να συνεννοηθούν και να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον κι αν βρεθούν. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ελκύουν την προσοχή άλλων ομιλητών- κυρίως μονόγλωσσων- και δέχονται θετικά κολακευτικά σχόλια θαυμασμού.

 

3. Διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες

Η χρήση μια ξένης γλώσσας μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε ξένη λογοτεχνία κι εφημερίδες, να ακούσουμε ξένη μουσική και να παρακολουθήσουμε ξενόγλωσσα τηλεοπτικά προγράμματα. Επιπλέον, ο ομιλητής έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με μεγαλύτερη άνεση καθώς οι γνώσεις του στις ξένες γλώσσες κάνουν την επικοινωνία πιο εύκολη. Επομένως, μέσω των ξένων γλωσσών, ο ομιλητής έρχεται πιο κοντά σε νέους λαούς, πολιτισμούς και τρόπους ζωής.

 

4. Αυξάνεται η δυνατότητα για επαγγελματική ανέλιξη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης ατόμων όλων των ηλικιών προς το εξωτερικό με σκοπό να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας κι έναν νέο τόπο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους για προσωπική ανέλιξη. Αναμφίβολα, η χρήση ξένων γλωσσών συμβάλλει στην ομαλή και ευκολότερη προσαρμογή κι ενσωμάτωση στον νέο τόπο.

 

5. Ανοίγονται νέοι δρόμοι για σπουδές στο εξωτερικό

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει πλήξει πολλά επαγγέλματα και πολλούς κλάδους σπουδών. Πολλοί νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό με σκοπό να παραμείνουν μετέπειτα εκεί βρίσκοντας μια ικανοποιητική και προσοδοφόρα θέση εργασίας. Φυσικά, για άλλη μια φορά, η χρήση ξένων γλωσσών θα επιδράσει θετικά κάνοντας τη ζωή των αλλοδαπών φοιτητών πιο εύκολη.

 

6. Διευρύνεται ο κοινωνικός κύκλος

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας βοηθάει σημαντικά στην επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους με τους οποίους είναι πιθανό να αναπτυχθούν στενές φιλίες. Άλλωστε τι πιο σημαντικό από το να γνωρίζεις νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους που εξελίσσονται σε καλούς φίλους;

 

Πηγή: www.meletontas.gr